Wednesday, May 26, 2010

Ένα μεγάλο "ευχαριστώ".

Πόσες φορές, αλήθεια, δεν έχεις ακούσει κάποιον να αναρωτιέται γιατί θα έπρεπε εκείνος να είναι καλύτερος από τους ανθρώπους που του φέρθηκαν άσχημα; Γιατί εκείνος πρέπει να είναι ανώτερος ενώ οι γύρω του δεν τον εκτιμούν; Αυτές οι απορίες, δεν είναι μόνο θέμα εγωισμού ή θυμού. Είναι το αποτέλεσμα του πόσο μόνοι νιώθουμε... Όλοι μας. Ψάχνουμε απεγνωσμένα για μια φιλική αγκαλιά, μια σιωπηλή- έστω- συντροφιά... Κάποιον να πάρει το μέρος μας στις δύσκολες στιγμές μας. Κάποιον να μη ζητάει εξηγήσεις. Κάποιον...

Αναζητάμε μια ιδανική σχέση- είτε φιλική είτε ερωτική-, με κάποιον που θα μας αγαπήσει τόσο ώστε προτεραιότητα του δε θα είναι το να κρίνει αν αυτο που πράξαμε είναι σωστό ή λάθος, κάποιον που θα μας δώσει τη συμβουλή του όταν η μεγάλη μπόρα θα έχει περάσει και θα έχουμε την ψυχραιμία να την κάνουμε πράξη. Κάποιον που δε θα μας συγκρίνει με τον εαυτό του στα λάθη μας για να νιώσει ανώτερος.

Πόσο εύκολο είναι να βρείς έναν τέτοιον άνθρωπο, σήμερα που τα πράγματα έγιναν τόσο επίπονα και πολύπλοκα; Πόσο εύκολο είναι να βρείς κάποιον που θα δείχνει αγάπη ακόμα και γι' αυτά που του είναι αδύνατο να κατανοήσει, σεβόμενος τη δική σου μοναδικότητα και τον ίσως διαφορετικό τρόπο σκέψης σου;

Όλοι εσείς που έχετε έναν σκύλο, κάτι σας θυμίζουν αυτές μου οι λέξεις. Ξέρεις πώς είναι να έχεις κάποιον να σε (υπο)στηρίζει πάντα, χωρίς να εξετάζει το λόγο, το δίκιο ή το άδικο. Ξέρεις πως είναι να υπάρχει πάντα μια ζεστή αγκαλιά για σένα, ακόμα κι αν ξέσπασες τα νεύρα σου με φωνές πάνω του, δύο λεπτά πριν. Ξέρεις πως είναι να είσαι, για κάποιον, όλη του η ζωή, να περιστρέφονται όλα γύρω σου. Πώς είναι να σου εμπιστεύεται κάποιος τη ζωή του ακόμα κι αν δεν εμπιστεύεσαι εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου, απλά και μόνο επειδή είσαι ο " αρχηγός " του. Πώς είναι να σου είναι κάποιος αιώνια πιστός, χωρίς να σου ζητά αποδείξεις ή λόγους γι' αυτό. Πώς είναι να δίνει και τη ζωή του για σένα. Πώς είναι να σου δίνει κάποιος τα πάντα... ανιδιοτελώς.

Οφείλουμε στην ανθρωπιά μας και σ΄αυτές τις λευκές ψυχούλες να προσπαθούμε κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι, να μην κρίνουμε ποτέ και κανέναν- γιατί ΌΣΟ καλά κι αν γνωρίζουμε κάποιον, ποτέ δεν ξέρουμε ολοκληρωτικά από που έρχεται και τί βιώνει στην ψυχή του-, να κουνάμε λίγο πιό συχνά την ουρά μας- έστω κι αν δεν έχουμε- στους ανθρώπους γύρω μας. Έστω κι αν δεν ανταποκρίθηκαν όπως θα θέλαμε στις- πάντα υπερβολικές- προσδοκίες μας.

Γιατί όλοι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, μόνο που αυτό δεν το καταλαβαίνουμε πάντα. Το "καλύτερο" και το " περισσότερο", δεν έχει τις ίδιες βαθμίδες για όλους, για κάποιους το "maximum" τους, είναι το ελάχιστο των δυνατοτήτων σου, είτε πρακτικές, είτε πνευματικές, είτε... συναισθηματικές.

Δε λέω, -πρός Θεού!- να αντικαταστήσουμε τον άνθρωπο με τα σκυλιά μας. Αυτό που λέω είναι πώς, όντας το σοφότερο πλάσμα σ'αυτή τη Γή, θα πρέπει να βελτιωνόμαστε και να παίρνουμε παραδείγματα από τους "υποδεέστερούς" μας. Είναι η μόνη μας ελπίδα για να βρούμε το ιδανικό μας. Κοίταξε με αγάπη, κι όχι με διάθεση για εκμετάλλευση, πόσο απλόχερα σου δίνουν τα πάντα, κι αν δε μπορείς να κάνεις το ίδιο, απλώς εκτίμησέ το. Η αλήθεια είναι πως δεν παίρνουμε πάντα αυτό που μας αξίζει, αν όμως βελτιωθούμε, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να το αναγνωρίσουμε όταν θα περάσει από μπροστά μας.

Και μην ξεχνάς πως οι "ανθρωποί μας", ή ο σύντροφός μας, καθρεφτίζεται στα δικά μας μάτια. Φρόντισε, λοιπόν, αυτό που γίνεσαι μέρα με τη μέρα, να είναι αυτό που θες να αντικρύζεις στα μάτια και τις καρδιές αυτών που σε περιβάλλουν, διαφορετικά "...καθρέφτης γίνεσαι, κι όλοι σε σπαν κομμάτια."

Σ'ευχαριστώ για όλα αυτά που μου μαθαίνεις δώδεκα χρόνια τώρα καρδούλα μου. Σου υπόσχομαι να προσπαθώ πάντα να τα θυμάμαι, να προσπαθώ πάντα να κουνώ την ουρά μου όσο κι εσύ, ακόμα κι αν δεν έχω ουρά. Ακόμα κι όταν δε θα 'σαι εδώ...

Monday, May 24, 2010







No matter how angry you are...













How lonely...












No matter how long you've been waiting...











In the end, you always find this special someone you have been looking for...






Μια νότα απ' τα παλιά...

Πώς, αλήθεια, να σκοτώσεις την αγάπη για μιά χαμένη ψυχή; Χαμένη στα "θέλω" της, στα χάρτινα "πιστεύω"... Πύργος από παραισθήσεις τα όνειρά του, κι εσύ ένας νομάς στην έρημο της ψυχής και του μυαλού του, να ταξιδεύεις μερόνυχτα να ανακαλύψεις έναν παράδεισο που να χωράει κι αυτός.

Και ξέρεις, αυτές οι αγάπες είναι οι δυνατότερες, πάντα μοναδικές και πάντα καταδικασμένες και καταστροφικές. Η ζωή σου γίνεται ξάστερη νύχτα, κι εσύ χάνεσαι παίζοντας με τα αστέρια. Ξεχνάς πως αναπνέεις, πως υπάρχεις, πως ζείς. Η γή μικραίνει παράξενα, γίνεται μια αγκαλιά, η αγκαλιά του, και το μόνο που αποζητάς ολόψυχα είναι να κρυφτείς μέσα της. Και γίνεται καταφύγιο από τους φόβους και τους εφιάλτες. Τους δικούς σου φόβους; Τους δικούς σου εφιάλτες; Όχι βέβαια. Εσύ, είπαμε, δεν υπάρχεις. Εσύ φοβάσαι περισσότερο τους δικούς του φόβους. Τους δικούς σου τους ξεχνάς, στο ταξίδι σου στην έρημο της ψυχής του, στην προσπάθειά σου να βρείς μια όαση σ'αυτήν. Μα κι η όαση μια παραίσθηση θα 'ναι, όπως τα όνειρά του, όπως η σωτηρία της αγγελικής ψυχής, που τελικά κέρδισε την αγάπη σου.

Μα θα είναι πάντα χαμένη. "Και το τέλμα;". Το τέλμα, αγάπη μου, δεν υπάρχει αν ξεχαστείς μέσα σου. Το τέλμα ορίζεται με την κατάρρευση, τη θυσία της δικής σου ψυχής. Χάνεστε κι οι δυο στην ίδια κόλαση. Ξύπνα, και θα δείς πως αυτά που σου ψιθυρίζω δεν είναι εφιάλτης. Ξύπνα, μή χάνεσαι στο μονοπάτι, μην ακολουθείς τα χνάρια του. Ίσως πάλι να είναι αργά, ίσως και να χάθηκες ήδη στη θέλησή σου και τη δίψα της δικής σου ψυχής...

Καλό δρόμο. Σου εύχομαι να βείς την όαση που αναζητάς. Εγώ δε μπόρεσα να την ανακαλύψω. Μόνο χιόνι.

Sunday, May 23, 2010

Ταυτοποίηση.

Sookie... Από πού έρχομαι; Ξέρω... Εσύ δεν ξέρεις. Γιατί εσύ είσαι ξένος. Συνάμα όμως, ο πιό κοντινός μου άνθρωπος...θα γίνεις. Πού πηγαίνω; Δεν έχω ιδέα. Θα μάθω, μου είπαν, άμα μεγαλώσω. Ποιός το ορίζει? Μήπως μεγάλωσα ήδη; Πόσος καιρός πέρασε; Δε θυμάμαι. Δε θέλω να θυμηθώ. Άσε με μόνο να σου συστηθώ. Είμαι η Sookie, και είμαι αυτή που περπατάει πάντα με τα πόδια γυμνά, αυτή που διαλέγει πάντα τα μονοπάτια με τις πέτρες και τα αγκάθια.

Όχι επειδή τα πράγματα στη ζωή της πήγαν (πηγαίνουν;) χειρότερα από τη δική σου, ή τη δική του. Είχε τις τύχες και τις ατυχίες της, όπως όλοι. Πιό πόλυ επειδή θέλει να κρατάει τα πόδια της στο έδαφος, να μην απογειώνεται. Μερικοί το λένε αυτομαστίγωμα. Δε συμφωνώ. Θέλει να είναι αυτή πρώτη τιμωρός του εαυτού της. Πρώτη ο πιό αυστηρός κριτής της. Πρώτη ο άγγελος που θα πάρει τη ζωή της. Γενικά, θέλει να είναι πρώτη. Στην καρδιά της οικογένειας της, των φίλων της, των ανθρώπων που σημαίνουν "κάτι" στη μικρή ζωή της. Μα όποιος σημαίνει κάτι, σημαίνει ταυτόχρονα και τα πάντα γι' αυτήν.

Γιατί όταν δίνεται, τις λίγες φορές που το κάνει, δίνεται ολοκληρωτικά. Μα δε θέλει να το ξέρει κανείς, πως έχει τέτοιες αδύναμες στιγμές. Είναι από τις κοπέλες που θα δείς στο club, και θα σκεφτείς πως είναι snob, diva. Είναι η κοπέλα που μόλις τη γνωρίσεις, θα πιστέψεις πως είναι δυνατή, βράχος. Ίσως και χωρίς συναίσθημα. Δεν θα έχεις δίκιο, όμως...

Θέλει να έχει τον έλεγχο, να κάνει πάντα επιλογές που θα την κάνουν να νιώθει περήφανη, εκείνη και τον πατέρα της,να μη μετανιώσει ποτέ γι'αυτές. Να μη νιώσει ποτέ ντροπή γι'αυτές. Γιατί οι επιλογές μας, μας καθορίζουν και στο τέλος γίνονται εμείς. Είναι εμείς. Με ρωτάς αν έχει αμαρτήσει; Δεν πιστεύει καν στο Θεό. Πιστεύει στη δύναμη της ψυχής. Άν είναι πιστή στις σχέσεις της; Μόνο αν αξίζει. Είναι όμως εξοργιστικά και παράλογα ειλικρινής, γιατί "όλοι έχουν δικαίωμα να ξέρουν, και βάσει των γνώσεών τους, να κάνουν επιλογές". Λάθη; Έχει κάνει πολλά. Το ήξερε, όμως, τις περισσότερες φορές, κι έτσι δεν τα μετανιώνει. Χαίρεται που της κόστισαν. Θα νομίζεις πως είναι κάποιο control freak. Όχι, δεν είναι. Ζεί τη στιγμή, όσο μπορεί. Παίρνει ρίσκα, όταν θεωρεί πως αξίζουν. Όταν πιστεύει πως η επιτυχία θα την ανεβάσει στα μάτια της,ή πως η αποτυχία θα της δώσει πόνο τέτοιον ώστε να τη διδάξει κάτι ανεξίτηλα.

Θα κερδίσει ή θα χάσει; Φοβάται να μάθει. Τη στοιχειώνουν κυρίως οι απώλειές της, κι όχι τα θέλω της. Δεν έχει απωθημένα. Τη συμπαθώ όλο και περισσότερο τελευταία, γιατί έμαθε να μην κρίνει. Προσπάθησε πολ
ύ γι' αυτό, και προσπαθεί κάθε φορά που κάτι τη βγάζει έξω από τα νερά της, κάθε φορά που κάποιος την πονά, κάθε φορά που είναι μάρτυρας σε κάτι εκτός της λογικής της.

Της αρέσει να σκέφτεται πως κρυφά, μέσα στην καθημερινότητα της, ζουν νεράιδες, που την ακολουθούν και τη βάζουν σε τάξη. Δεν είναι έφηβη, αν αυτό σκέφτηκες. Είναι μεγαλύτερη. Δεν ξέρω αν ήταν ποτέ. Της αρέσει το μωβ χρώμα. Το έντονο μωβ. Ονειρεύεται να γίνει πριγκήπισσα κάποτε, με μια όμορφη τιάρα...

Θυμώνει εύκολα, μα το ξεχνάει δέκα φορές πιό εύκολα. Κάθε φορά που θυμώνει, νομίζει πως έρχεται το τέλος του κόσμου. Νομίζει πως θα χάσει αυτόν που τσακώθηκε, και απελπίζεται. Γιατί τσακώνεται μόνο μ'αυτούς που αγαπάει. Δε ζητάει συγνώμη και σιχαίνεται να της ζητάνε. Δε θέλει να της λένε " συγνώμη" κι "ευχαριστώ", νιώθει άβολα. Μια ζεστή αγκαλιά τα λύνει όλα, στο κάτω- κάτω...

Αυτή είναι η Sookie, είτε σ' αρέσει είτε όχι, αυτή είμαι. Γιατι καμιά φορά, την πιάνει κι ο εγωισμός της. Ξέρει καλά τη διαφορά μεταξύ του άλογου εγωισμού και της αξιοπρέπειας. Το έχει σκεφτεί πολύ καλά, το σκέφτεται όσο θυμωμένη κι αν είναι. Αυτή είναι, κι αυτή είμαι.